Home THE AREA viewsites AGIOS IOANNIS

Αγιος Ιωάννης

       

 

 

τους πρόποδες της οροσειράς του Αφέντη, δέκα επτά χιλιόμετρα μακριά από την Ιεράπετρα, πίσω από τον Καστρόλακκο, βρίσκεται το χωριό Άγιος Ιωάννης «Ασπραδιανά», απλωμένο σ’ένα μικρό κομμάτι μιας κατάφυτης με ελιές πλαγιάς, στη ρίζα ενός πανύψηλου βράχου που το παραστέκει σιωπηλά.Τα σπίτια του χωριού βρίσκονται στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο στο ριζοβούνι από τότε που τα’χτισαν οι πρώτοι κάτοικοι για να προστατεύονται από τους πειρατές που λυμαίνονταν εκείνες τις εποχές τα παράλια της Κρήτης. Μακριά από τη θάλασσα εννιά χιλιόμετρα και σε υψόμετρο πάνω από πεντακόσια μέτρα το χωριό ένιωθε σιγουριά και ασφάλεια.

Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Δεν υπάρχουν επιγραφές στοιχεία ή άλλες μαρτυρίες. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι δημιούργημα των τελευταίων δύο ή τριών αιώνων. Αυτό δεν είναι αληθές. Από τα αρχεία που μας κατέλειπαν φεύγοντας οι Τούρκοι αλλά και από τα στοιχεία που μάζεψαν ειδικοί ιστορικοί ερευνητές από το αρχείο της Βενετίας προκύπτει ότι ο Άγιος Ιωάννης Ιεράπετρας υπήρχε πολύ πριν του 1500. Κατά την Ενετική απογραφή του 1583 είχε 157 κατοίκους ενώ κατά την Αιγυπτιακή του 1834 είχε 49 οικογένειες. Το 1881 σαν συνοικισμός του Δήμου Κάτω Χωρίου είχε 341 άτομα. Το 1928 το χωριό απέκτησε δική του Κοινότητα την οποίαν διατήρησε μέχρι την ημέρα που εφαρμόστηκε το σχέδιο Καποδίστριας οπότε και διαλύθηκε. Στο χωριό δεν έμειναν ποτέ Τούρκοι. Οι κάτοικοι ήταν ανέκαθεν Έλληνες χριστιανοί. Σήμερα το χωριό αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα της Ιεράπετρας.

 

Η θέση του χωριού δεν μπορούσε να ήταν καλύτερη. Είναι η ιδανική γιατί συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Λούζεται το χωριό όλες τις ώρες από άπλετο φως, και η ευεργετική πνοή του βουνίσιου αέρα ποτέ δεν έπαυσε να το αγκαλιάζει στοργικά. Τα κλίμα είναι ξηρό, το περιβάλλον δροσερό, η ατμόσφαιρα καθαρή και η διαμονή άνετη και ευχάριστη.Στον Αϊ Γιάννη όποιος βρεθεί θα συναντήσει τη γαλήνη και την ηρεμία που δεν βρίσκει κανείς εύκολα στην εποχή μας. θα ανακαλύψει μια αγνή και αμόλυντη φύση και θα αναπνεύσει τον καθαρό και γεμάτο μυρωδιές αέρα του βουνού. Θα απολαύσει το πέταγμα των γυπαετών και των γερακιών που αγναντεύουν από ψηλά όλη την περιοχή και προσφέρουν μια νότα ξεχωριστής ομορφιάς στον τόπο. Θα ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Απόκρημνοι βράχοι, κάθετοι γκρεμοί και πολυάριθμες σπηλιές δημιουργούν το κάτι άλλο στην περιοχή.Το Καστρί, το Καρφί ο Καστρόλακκος, ο Καβαλάρης και ο Μακρυλός βόλακας και η Στρογγυλή είναι μερικοί εντυπωσιακοί ρηξιγενείς γεωλογικοί σχηματισμοί που ξεχωρίζουν και διακρίνονται από μακριά.Το φαράγγι του Μυλωνά με τους κάθετους γκρεμούς και τη βαθιά χαράδρα αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, ένα ξεχωριστό δημιούργημα της πανίσχυρης μηχανικής δύναμης του νερού. Βλέποντας κανείς το στενό και βαθύ χάσμα στην καρδιά του βράχου θα νόμιζε ότι κάποιος μυθολογικός γίγαντας σε στιγμές αναδουλειάς έπαιξε μια τσεκουριά στα βουνό και το άνοιξε.

Η γραφική κοιλάδα του ψυχρού αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιοθέατο. Όταν πρωτοπατείς το πόδι σου σ’αυτήν την πνιγμένη στο πράσινο πανέμορφη ρεματιά, νιώθεις μια μαγεία να σε τυλίγει ολόκληρο. Άφθονα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά που βγαίνουν από τα σπλάχνα του βουνού τροφοδοτούν τον κεντρικό ποταμό που κινούσε παλαιότερα πολλούς νερόμυλους που τους έβλεπες πνιγμένους στους κισσούς να ξετυλίγονται διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο σε όλο το μήκος της καταπράσινης αυτής κοιλάδας. Τα άφθονα πεύκα που καλύπτουν τις γύρω πλαγιές, τα αιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού, οι μυρτιές και οι σφάκες που δένουν αρμονικά με το γύρω ορεινό τοπίο δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και χαρίζουν μια εικόνα ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

Από το 1961 με την εμφάνιση των κυλινδρόμυλων οι νερόμυλοι του ψυχρού έπαυσαν να λειτουργούν και σταμάτησαν. Από τα επόμενα χρόνια σιγά -σιγά ένας, ένας οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πάνω στο χωριό φτιάχνοντας καινούργια κάτω στην παραλία. Εκεί επιδόθηκαν στην αρχή στις υπαίθριες και στη συνέχεια στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.Με την εμφάνιση των ξενοδοχειακών μονάδων άρχισε και η ανάπτυξη της περιοχής και η απασχόληση πολλών κατοίκων σε τουριστικά επαγγέλματα.

Στο χωριό, πάνω ψηλά στο βουνό μπορεί κανείς να θαυμάσει τον αγωγό μεταφοράς του νερού από το ψυχρό στην Ιεράπετρα, ένα έργο των Ενετών που αν κι έχουν περάσει 800 χρόνια από τότε που το’χτισαν εκείνοι οι τεχνίτες της μακρινής αυτής εποχής, διατηρεί απείραχτη τη μορφή και το σχήμα του και καταδεικνύει την τελειότητα της κατασκευής του. Το έργο αυτό συμβολίζει μια άλλη εποχή, διαλαλεί το πέρασμα των Ενετών από το χωριό και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου.

Από τινος το εγκαταλειμμένο χωριό του Αγίου Ιωάννου παρουσιάζει μια οικοδομική δραστηριότητα. Αρκετοί ντόπιοι επιδιορθώνουν τα σπίτια τους και πολλοί ξένοι ζήλεψαν το εξαιρετικό κλίμα που διαθέτει η περιοχή και με μεράκι πολύ, αναπαλαιώνουν το ένα μετά το άλλο τα σπίτια που αγοράζουν.

Το να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία ή κάποια ευχάριστη περιπέτεια είναι κάτι που σου γεμίζει την ψυχή. Τέτοιες συγκινήσεις που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, ανεπιφύλακτα έχει το χωριό να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές.

Το παραπάνω κείμενο επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος  Ν. Τζωρτζάκης.