Home Κρητική κουζίνα

Κρητική Κουζίνα - Συνταγές

Η Κρητική κουζίνα διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, όσο κι αν χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά για να παρασκευάσει το καθημερινό φαγητό. Το κάθε υλικό απ' αυτά διατηρεί την αυτονομία του, διατηρεί την ταυτότητα του και τη γεύση του. Τίποτα δεν έρχεται να επικαλύψει τη γεύση του άλλου. Θα έλεγε κανείς πως όλα συνυπάρχουν αρμονικά και, τελικά, αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Κρήτης.

Η Κρητική κουζίνα είναι τρόπος ζωής, απλή, λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα, χωρίς ενισχυτικά γεύσης. Αλλά και νόστιμη. Μέσα απο την απλότητα αναδύεται η ευρηματικότητα της οικοδέσποινας που κρατά στα χέρια της την εμπειρία αιώνων αλλά δεν κρατά ποτέ σταγονόμετρο, ούτε έχει τη ζυγαριά στην κουζίνα της. Αν τη ρωτήσεις πόσο αλεύρι χρειάζεται για κάποιο παρασκεύασμα θα σου απαντήσει απλά και αφοπλιστικά "όσο σηκώσει" και είναι αυτό μια αλάνθαστη μέθοδος επιτυχίας, όσο και αν δεν το κατανοούν εκείνοι που προτιμούν τις αυστηρές δοσολογίες.

Εκείνο που μετρά στη Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα είναι η φαντασία. Ο Κρητικός μπορεί να τρώει κάθε μέρα χόρτα ή όσπρια, αλλά δεν τρώει σχεδόν ποτέ το ίδιο φαγητό. Βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει καινούριες αρετές των υλικών και διαφορετικές γεύσεις. Αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κουζίνας όλων των ελληνικών περιοχών στην Κρήτη είναι, ίσως, εντονότερο λόγω της ποικιλότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται...

Ιστορικά αν ανατρέξουμε στις ρίζες της Κρητικής κουζίνας από την αρχαιότητα εως και τα νεότερα χρόνια δεν θα βρούμε ουσιαστικές αλλαγές αφού ελάχιστα υλικά έχουν προστεθεί σε εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι προϊστορικοί κάτοικοι του νησιού.

Αποσπάσματα  από το βιβλίο "ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ" (Το θαύμα της Κρητικής Διατροφής) των Μαρία & Νίκου Ψιλάκη ,εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΩΡ.

 

H Κρητική Διατροφή

Το Κρητικό λάδι της ελιάς δε χρειάζεται επεξεργασία. Οι κάτοικοι της Κρήτης καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου!(Το 34,6 % παγκοσμίως)! Οι ευεργετικές ιδιότητές του θεωρούνται πολύτιμες για την υγεία!
Χρησιμοποιούν βότανα για να προσθέσουν γεύση στο φαγητό τους. Φτιάχνουν γλυκά και πίτες με φυσικά γλυκαντικά, μέλι και μούστο. Ενώ το εξαιρετικό Κρητικό κρασί είναι αναπόσπαστο συνοδευτικό για τα γεύματά τους.
Γενικά η λεγόμενη Μεσογειακή Διατροφή έχει ως βάση και πρότυπο την Κρητική Διατροφή!

 

Κρητικές Συνταγές

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

• ½ κιλό χοντρούς χοχλιούς
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο για τηγάνισμα
• αλάτι
• αλεύρι
• 4-5 κουταλιές ξύδι
• 1 κουταλιά αρισμαρί (δεντρολίβανο)

Τρόπος Παρασκευής


Πλένουμε και καθαρίζουμε τους χοχλιούς με σκέτο νερό χωρίς να τους βράσουμε και βάζουμε τη μούρη (μπροστινό μέρος) τους στο μείγμα από το αλεύρι και το αλάτι. Βάζουμε στο τηγάνι λάδι, τοποθετούμε μέσα τους χοχλιούς αμπούμπουρα (με τη μούρη προς τα κάτω) και στην αρχή τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε να βγουν λίγο από το κέλυφος. Μόλις βγουν δυναμώνουμε τη φωτιά και αφού ψηθούν για 5 λεπτά προσθέτουμε το αρισμαρί και σβήνουμε με 4-5 κουταλιές ξύδι.

Ντάκος (κρίθινο παξιμάδι) με ντομάτα (κουκουβάγια)

• 1 ντάκο
• 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
• 2 κουταλιές ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη

Τρόπος Παρασκευής


Βρέχουμε πολύ ελαφρά τον ντάκο να μαλακώσει λίγο.
Πασπαλίζουμε με ντομάτα, ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και, προαιρετικά, με την ξινομυζήθρα ή τη φέτα.

Κακαβιά του Λιβυκού

• 1 ½ κιλό μεγάλο ψάρι (ορφός, στείρα, συναγρίδα κλπ)
• ½ κιλό πετρόψαρα (χάνοι, σκορπίδια, μπουκανάρες, κλπ)
• 1 χέλι (προαιρετικά)
• 1 κιλό πατάτες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο
• 3-4 κολοκυθάκια (προαιρετικά)
• αλάτι, πιπέρι
• χυμό 2 λεμονιών

Τρόπος Παρασκευής


Βάζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες φέτες στον πάτο του τσικαλιού(κατσαρόλας). Αμέσως μετά βάζουμε μια στρώση πατάτες κομμένες σε μικρές στρογγυλές φέτες και από πάνω ¨χτίζουμε¨ τα μεγάλα ψάρια και το χέλι επιδέξια ώστε να μην αφήνουν καθόλου κενά. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες και τα κολοκύθια σε στρώσεις και στο τέλος βάζουμε τα πετρόψαρα να μην λιώσουν. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό μέχρι να καλύψει όλο το φαγητό. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς να ανοίξουμε το τσικάλι. Σε μισή ώρα περίπου προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ή λίγο ξινό διαλυμένο σε λίγο ζουμί (για να γίνει πιο πηχτή η κακαβιά), το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε μπορούμε να βγάλουμε τα πετρόψαρα, πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, να τα καθαρίσουμε, να τα λιώσουμε και να τα βάλουμε στο ζουμί για να γίνει πιο πηχτό.

 

Μυζηθρόπιτες

Για τη ζύμη:


• ½ κιλό αλεύρι
• 2 κουταλιές λάδι
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 2-3 κουταλιές ρακί ή χυμό λεμονιού
• 1 ποτήρι νερό


Για τη γέμιση:


• 300 γραμ. ξινομυζήθρα
• 300 γραμ. μυζήθρα γλυκιά

Τρόπος Παρασκευής


Ετοιμάζουμε μέτρια ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ανακατεύουμε τη γλυκιά μυζήθρα με την ξινομυζήθρα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, τοποθετούμε ένα κουταλάκι μυζήθρα σε κάθε κύκλο και κλείνουμε φτιάχνοντας μισοφέγγαρα. Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Προσφέρονται σκέτα, με μέλι ή άχνη ζάχαρη.

 

Ξεροτήγανα Γεραπετρίτικα